پیش از پرداختن به مطلب «واکسن هاری کجا بزنیم» ابتدا کمی در رابطه با بیماری هاری که در مقاله علایم گربه مریض نیز به آن اشاره کردیم. مطالبی را برای شما بیان میکنیم. هاری ویروسی است که توسط حیوانات آلوده به این ویروس منتقل میشود. علاوه بر ایالات متحده امریکا، برخی از کشورهای در حال توسعه نیز شاهد انتشار هاری توسط حیوانات ولگرد و حتی حیوانات اهلی هستند. این ویروس تقریبا همیشه پس از بروز علائم، کشنده است. اگر تمایل دارید که از قیمت واکسن هاری برای سگ مطلع شوید، خواندن مقاله فوق را به شما پیشنهاد میدهیم.
اگر توسط حیوان گاز گرفته شدهاید، فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. علائم ممکن است هفتهها یا ماه ها طول بکشد تا ظاهر شوند. موارد ابتلا به بیماری هاری میتواند شامل موارد زیر باشد:
ضعف یا ناراحتی عمومی احساس سوزش یا خارش در اطراف محل گزش، هذیان، رفتار غیر طبیعی و توهم. واکسیناسیون هاری بهترین راه برای پیشگیری از این ویروس است. در ادامه بحث «واکسن هاری کجا بزنیم» باید گفت که هاری زمانی گسترش مییابد که بزاق آلوده به ویروس هاری وارد جریان خون شود.
گزش شایعترین راه انتقال بیماری است. فقط پستانداران میتوانند به ویروس هاری مبتلا شوند. این بدان معناست که پرندگان، حشرات و خزندگان در برابر عفونت مصون هستند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها واقع در ایالات متحده امریکا، دریافته است که برخی از حیوانات در معرض خطر بالاتری نسبت به سایرین هستند.
در صورت تماس با حیوانات زیر حتما اقدامات احتیاطی بیشتری انجام دهید: راکون ها، روباهها سگهای ولگرد یا وحشی و کایوتها، چندین گونه از خفاشها نیز ویروس هاری را منتشر میکنند. این گونههای حیوانی در سراسر جهان یافت میشوند. در پاسخ به پرسش واکسن هاری کجا بزنیم، باید مطالب دیگری را نیز برای شما بازگو کنیم.
برای تزریق واکسن هاری با دو شرایط مواجه هستیم. نخست، انسان گزیده شده توسط حیوان و دوم خود حیوان. اگر خود حیوان مبتلا به ویروس باشد، باید به نزدیکترین دامپزشکی مراجعه کرد. اگر انسان از سوی حیوان گزیده شده باشد باید بلافاصله بهمراکز درمانی علوم پزشکی و در بعضی موارد به انستیتوپاستور مراجعه کرد.
مرکز واکسن هاری شبانه روزی غرب تهران
واکسن هاری، اغلب در خانههای بهداشت، یا برخی مکانهای خاص در شهر تهران یافت میشود، علاوه بر این مطلب، این واکسن طی تشریفاتی به بیماران تزریق میشود که در بخش « اگر واکسن هاری نزنیم چه میشود» به آن خواهیم پرداخت. حال زمان پاسخ به پرسش «واکسن هاری کجا بزنیم» فرا رسیده است. در شهر تهران مراکز زیادی این واکسن را ارائه میکنند.
شما میتوانید با مراجعه به سایت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، از مراکز مختلف ارائه دهنده واکسن هاری در غرب و دیگر مناطق تهران مطلع شوید. اگر بخواهیم یک مرکز واکسن هاری شبانه روزی غرب تهران، را برای شما معرفی کنیم. میتوانیم از انستیتوپاستور نام ببریم. مرکزی که همه ما با آن آشنا هستیم. انستیتوپستور یکی از قدیمیترین و شناختهشدهترین مرکز واکسن هاری شبانه روزی غرب تهران است.
انستیتوپاستور ایران، این مرکز در سال 1299 با مشارکت متخصصان فرانسوی و ایرانی با هدف ارائه خدمات پیشرو در زمینه بهداشت و درمان و واکسن در ایران تاسیس شد. این مرکز اکنون دارای چندین شعبه در زمینه بیماری هاری است. مرکز انستیتوپاستور با ارائه خدمات شبانهروزی در خیابان کارگر جنوبی (میدان پاستور) واقع شده است.
این مرکز شبانهروزی بوده و آماده ارائه خدمات واکسن هاری و مراقبتهای حیوان گزیدگی است. لازم است بدانید که واکسن برای پیشگیری از ابتلا به بیماری هاری بوده و کسانی که با حیوانات سر و کار دارند، باید از این خدمت بهره ببرند. امیدواریم که تا اینجای بحث پاسخ پرسش «واکسن هاری کجا بزنیم» را دریافت کرده باشید.
البته اگر سگ یا گربهای ناگهانی شما را گاز گرفت، باید سریعا به مراکز درمانی مراجعه کنید. زیرا عواقب آن میتواند غیرقابل جبران باشد. البته مرکز بهداشت غرب تهران نیز این خدمت را ارائه میکند. این مرکز در خیابان آزادی-خیابان استادمعین-خیابان دستغیب قرار دارد ولی این مرکز شبانه روزی نیست.
واکسن هاری چند نوبت
در بخش دیگری از سوال «واکسن هاری کجا بزنیم» باید به نوبت تزریق این واکسن اشاره کنیم. شاید برای شما هم سوال پیش آمده باشد که واکسن هاری چند نوبت باید تزریق گردد؟
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، توصیههای خود را برای پیشگیری از ابتلا به هاری قبل از مواجهه برای انسان بهروزرسانی کرده است، تا برنامه واکسیناسیون سهدوز هاری را با برنامه واکسیناسیون دو دوز جایگزین کند که حداقل سه سال از بدن در برابر این ویروس محافظت میکند.
گروهی از متخصصان پزشکی و بهداشت عمومی مشاوره و راهنمایی در مورد کنترل بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن در جمعیت غیرنظامی ایالات متحده ارائه میدهد. آخرین بار در سال 2008، این توصیهها بهروزرسانی شدند. این مرکز از لحاظ نوع تماس حیوان با انسان، خدمات ارائه واکسن هاری را در چند گروه دستهبندی کرده است.
- گروه اول: لمس کردن یا غذا دادن به حیوانات، لیس حیوانات روی پوست سالم.
- گروه دوم: نوکزدن، کنده شدن پوشش پوست، خراشیدگی یا ساییدگی جزئی بدون خونریزی.
- گروه سوم: گزش یا خراش پوستی منفرد یا چندگانه رده سوم، آلودگی غشای مخاطی یا پوست شکسته با بزاق ناشی از لیس حیوانات. قرارگرفتن در معرض تماس مستقیم با خفاشها (قرارگرفتن در معرض شدید)
واکسن هاری چند نوبت؟
اگر در گروه نخست هستید، لازم است تنها به ضدعفونی موضع گزیدگی و مراجعه به مرکز درمانی بسنده کنید. معمولا در اینجا نیازی به واکسن هاری نیست. در پاسخ به سوال واکسن هاری چند نوبت باید تزریق گردد. اگر شامل گروه دوم و سوم هستید، در صورت تزریق عضلانی باید چهار نوبت آن را تزریق کنید و اگر بخواهید تزریق زیرجلدی انجام دهید باید طی سه نوبت اینکار را انجام دهید. این کار را میتوانید در مرکز واکسن هاری شبانه روزی غرب تهران که در بالا ذکر شد، انجام دهید.
اگر واکسن هاری نزنیم چه میشود؟!
شاید برای گروهی از شما هم این پرسش پیش بیاید که «اگر واکسن هاری نزنیم چه میشود؟» در پاسخ باید برای شما این مطلب را باید عنوان کنیم که، به دلیل اینکه واکسن هاری گران و محدود است. هر فردی که ممکن است در معرض هاری قرار گرفته باشد، باید به سرعت مورد ارزیابی قرار گیرد تا مشخص شود که آیا نیاز به واکسن دارند یا خیر.
افرادی که نیاز به واکسن دارند و قبل از شروع علائم آن را دریافت نمیکنند، به احتمال زیاد میمیرند، بنابراین این ارزیابی بسیار مهم است. این فرآیند همچنین به کنترل هزینهها و اطمینان از عرضه کافی واکسن کمک بسیاری میکند، زیرا واکسن به افرادی تزریق میگردد که به واکسن نیاز واقعی دارند.
حتما تا اینجا پاسخ پرسش «اگر واکسن هاری نزنیم چه میشود؟» را تا حدودی دریافت کرده باشید. رویه مواجه متخصصان بهداشت و درمان با افراد گزیده شده توسط حیوانات بصورت زیر است:
نکات قبل از زدن واکسن هاری
ارائهدهندگان بهداشت عمومی و مراقبتهای بهداشتی با قربانیان گاز گرفته مصاحبه کرده و در صورت وجود، حیوانی را که آنها را گاز گرفته است معاینه می کنند. تا مشخص کنند که آیا مراقبت های پزشکی مرتبط با هاری، از جمله واکسن، لازم است یا خیر. آنها همچنین در نظر میگیرند که چند حیوان در منطقهای که گزش در آن رخ داده است، مبتلا به هاری هستند.
در صورت نیاز و امکانپذیربودن، کارشناسان آزمایشگاهی میتوانند آزمایشهای هاری را روی حیوانات انجام دهند، تا به مراقبتهای پزشکی قربانی گزش نیز کمک کنند. برای قرار گرفتن در معرض خطر کم، مانند گاز گرفتن از حیوانات خانگی سالم، واکسن هاری برای چند روز میتواند به تعویق بیفتد. در این شرایط حیوان تحت نظارت متخصصان است. در هر صورت تشخیص تزریق و یا عدم تزریق واکسن هاری به نظر پزشک برمیگردد و این پرسش «اگر واکسن هاری نزنیم چه میشود؟» که گاهی هم در میان مردم فراگیر میشود، نادرست است.
نحوه تزریق واکسن هاری به انسان
نحوه تزریق واکسن هاری به انسان، به دو صورت عضلانی و زیرجلدی است. معمولا تزریق واکسن هاری به انسان بصورت زیرجلدی انجام میشود. تفاوت در نحوه تزریق واکسن هاری به انسان در محل تزریق است.
از سوی دیگر، نحوه تزریق واکسن هاری به انسان به هر صورت که باشد، در بدن شخص تولید آنتیبادی میکند. این آنتیبادی بدن را در مقابل وی ویروس مقاوم نموده و دیگر باعث مرگ انسان نمیشود. نحوه تزریق واکسن هاری به انسان را پزشک ارائه دهنده خدمات بهداشت و درمان مشخص میکند.
همچنین زمان و تعداد دفعات تکرار واکسن هاری توسط پزشک مشخص میگردد. توصیه میشود که در مواجه با گزش حیوانات سریعا به مرکز درمانی ارائه دهنده این خدمات مراجعه کنید. آنها ایمنترین روش را به شما پیشنهاد میدهند.
اگر تا به حال هر گونه واکنش غیرعادی یا آلرژیک به این دارو یا هر داروی دیگری داشتهاید، به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین اگر انواع دیگری از آلرژی دارید، مانند غذاها، رنگها، مواد نگهدارنده یا حیوانات، به متخصص مراقبتهای بهداشتی خود اطلاع دهید.
زمان تزریق واکسن هاری در انسان
زمان تزریق واکسن هاری در انسان، معمولا در سه یا چهار دوز و با فواصل مختلف روزانه تنظیم میشود. بر این اساس پروتکل سه نوبته، چهار نوبته و پنج نوبته برای زمانبندی تزریق واکسن هاری در انسان وجود دارد. این پروتکل با توجه به درجه خطر بیماری و گروهی که فرد در آن قرار دارد، تنظیم شده است.
پس از هر بار تزریق و در صورت داشتن بیماری زمینهای مانند نقص ایمنی، باید پس از هر تزریق آزمایشات مربوطه انجام شود. بیمارانی که پیشتر واکسن هاری دریافت کردهاند، تنها باید دو تقویت کننده واکسن هاری پس از مواجهه با این ویروس، در روزهای 0 و 3 دریافت کنند.
بیمارانی که قبلا واکسینه شدهاند، نباید واکسن هاری را دریافت کنند. توجه داشته باشید که زمان تزریق واکسن هاری در انسان، دارای یک پروتکل ثابت نیست و با توجه به سن، بیماریهای زمینهای، درجه خطر و دیگر عوامل پزشکی مختلف است و تنها پزشک مربوطه تشخیص شدت و زمان تزریق را میدهد.
جمعبندی مطالب
اگر توسط حیواناتی مانند سگ و گربه و خرگوش مورد حمله قرار گرفتید، باید آن را جدی گرفته و به مرکز درمانی مراجعه کنیم. اکثر افراد این پرسش را دارند که واکسن هاری کجا بزنیم؟ در پاسخ بهاین پرسش باید گفت که تنها مراکز خاصی که توسط دانشگاههای علوم پزشکی معرفی میشوند، صلاحیت تزریق این واکسن را دارند. اگر حیوان خانگی دارید، حتما پیش از مواجهشدن با این شرایط، اقدامات پیشگیرانه را انجام دهید. حیوان را واکسن بزنید.
اگر در خارج از منزل با این شرایط روبرو شدید، حتما در اولین فرصت به یک مرکز درمانی مراجعه کنید. توصیه میشود، که یک سری واکسن با همان محصول واکسن شروع و تکمیل کنید. با این حال، باید نسبت به عوارض جانبی این واکسن هم آگاه باشید.
اگر پس از تزریق واکسن با علائم زیر مواجه شدید، از مرکز درمانی کمک بخواهید. این علایم عبارتند از: درد، قرمزی، تورم یا خارش در محل تزریق و سردرد، حالت تهوع، درد شکم، درد عضلانی یا سرگیجه، و کهیر، درد در مفاصل یا تب گاهی پس از دوزهای تقویت کننده ممکن است رخ دهد.