حکم نگهداری گربه در خانه از نظر اهل سنت موضوعی است که در ادامه بیشتر به آن میپردازیم. نگهداری از حیوانات خانگی، به ویژه انواع نژاد گربه میان بسیاری از خانوادهها رواج پیدا کرده و باعث بوجود آمدن چالشهایی شده است. گربهها به دلیل طبیعت آرامی که دارند و مرتب در حال نظافت خود هستند، سازگاری خوبی با محیط خانه دارند. گربهها یکی از پرطرفدارترین حیوانات خانگی به شمار میروند. اما بسیاری از افرادی که به دین اسلام معتقد هستند، این موضوع را از جنبههای شرعی نیز مورد بررسی قرار میدهند. آنها به این موضوع فکر میکنند که آیا نگهداری گربه در خانه از نظر فقهی مجاز است یا خیر. این یکی از سوالاتی است که ذهن بسیاری از افراد مسلمان را به خود مشغول کرده است.
در این مطلب، به بررسی حکم نگهداری گربه در منزل از نگاه فقهای اهل سنت و حدیثی از پیامبر را بیان خواهیم کرد، نگهداری گربه از نگاه دین اسلام، فواید نگهداری گربه، نگهداری گربه از دیدگاه علم پزشکی را مورد بررسی قرار خواهیم داد. و در آخر به موضوع، آیا نگهداری گربه باعث ایجاد بیماری میشود؟ اشاره خواهیم کرد.
نگهداری گربه از دیدگاه فقهای اهل سنت
حکم نگهداری گربه در خانه از نظر اهل سنت جایز است و حتی در بسیاری موارد پسندیده است. دلیل این امر، یکی به طبیعت گربه و دیگری به روایات و احادیثی برمیگردد که از پیامبر اسلام (ص) نقل شده است.
گربه در فقه اسلامی و کتب دینی، حیوانی تمیز و پاکیزه شناخته شده است، به ویژه اگر از نظر ظاهری و رفتاری، آلودگی یا کثیفی از آن دیده نشود. پیامبر اسلام از گربهها دوری نمیکرد، بلکه با آنها محبتآمیز رفتار میکرد. یکی از معروفترین روایتها، مربوط به ماجرای ابوهریره بوده که به “پدر گربهها” معروف است. کسی که به خاطر علاقهای که به گربهها داشت، این لقب را از پیامبر اکرم (ص) دریافت کرد.
حدیث پیامبر در مورد گربه اهل سنت
از نظر فقها و در مذهب اهل سنت، آب یا غذایی که گربه از آن خورده یا نوشیده باشد، نجس نیست. همچنین اگر گربه روی فرش یا رختخواب راه برود یا بخوابد، آن اشیاء نجس نمیشوند. این دیدگاه، با رجوع به حدیثی از پیامبر است که در منابع معتبر اهل سنت به آن اشاره شده است: «إِنَّهَا مِنَ الطَّوَّافِينَ عَلَيْكُمْ وَالطَّوَّافَاتِ» به این معنا که گربه از جمله حیواناتی است که در خانهها رفتوآمد دارد و نباید به خاطر تماس با آنها، دچار وسواس شد.
بنابراین حکم مراقبت از گربه در خانه از نظر اهل سنت مجاز است، به شرط آنکه سلامت و پاکیزگی محیط رعایت شود و به وظایف شرعی از جمله نماز آسیبی وارد نسازد. حتی اگر گربه باعث آرامش روانی، کاهش استرس یا حس دلسوزی و مهربانی در خانواده شود، نگهداری آن میتواند بنابر اخلاق اسلامی، رفتاری مثبت به شمار رود.
نگهداری گربه در خانه از نظر اسلام
از دید اسلام نگهداری گربه نه تنها ممنوع نیست، بلکه در بسیاری از منابع دینی با نگاهی مثبت به آن پرداخته شده است. گربه موجودی تمیز، آرام و بیآزار است و در احادیث معتبر بسیاری آمده که پیامبر اسلام (ص) نسبت به گربهها مهربان بوده و آنها را نجس نمیدانسته است. از دید بسیاری از فقهای اسلامی، چه در مذهب اهل سنت و چه مذهب شیعه، نگهداری از گربه جایز است. به شرطی که بهداشت، حقوق حیوان و مسائل شرعی رعایت شود. این نگاه نشاندهندهی احترام اسلام به حقوق حیوانات و تأکید آن بر مهربانی با مخلوقات خداوند است.
فواید نگهداری گربه در اسلام
در اسلام، علاوه بر این که به نگهداری گربه توصیه شده بلکه، به برخی فواید معنوی، اخلاقی و حتی بهداشتی این کار نیز اشاره شده است. از جمله فواید نگهداری گربه از نگاه اسلام عبارت است از:
تقویت مهربانی و شفقت در دل انسان
نگهداری از حیوانات بخصوص گربهها باعث پرورش روحیه دلسوزی، مسئولیتپذیری و محبت نسبت به موجودات ضعیفتر میشود.
رعایت بهداشت و نظافت
گربه از جمله حیواناتی است که به نظافت خود میرسد و ذاتا تمیز است. همین ویژگی باعث شده تا در احادیث پیامبر (ص) تأکید آورده شود که گربه نجس نیست و تماسش با وسایل زندگی اشکال شرعی ندارد.
آرامش روانی و کاهش استرس
نگهداری از گربه با رفتار ملایم و صدای آرامبخشش میتواند به بهبود حال روحی انسان کمک کند. بسیاری از افراد برای رفع افسردگی خود به نگهداری از گربه روی میآورند.
پاداش معنوی
رسیدگی به حیوانات بیزبان، حتی آب دادن به آنها، میتواند باعث آمرزش گناهان و کسب رضایت خداوند شود. با توجه به حکم نگهداری گربه در منزل از نظر اهل سنت، نگهداری از گربه، از جمله نیکی به حیوانات به شمار میرود.
نگهداری گربه در خانه از نظر پزشکی
اگر قصد نگهداری از گربه در خانه را دارید، از دیدگاه علم پزشکی فواید بسیاری دارد. تماس با گربه میتواند اضطراب و فشار خون را کاهش داده و حس آرامش را به انسان انتقال دهد. با نوازش گربه هورمونهایی مانند اکسیتوسین در بدن انسان افزایش پیدا میکند که به بهبود خلقوخوی افراد کمک میکند. همچنین نگهداری از گربه، به کودکان حس مسئولیتپذیری داده و مهارتهای عاطفی را در آنها تقویت میکند.
ایا نگهداری گربه در خانه باعث بیماری میشود
مراقبت از گربه در خانه به طور کلی خطرناک نیست، اما اگر اصول بهداشتی رعایت نشود، ممکن است برخی بیماریها از گربه به انسان منتقل شود. بیماریهایی مثل توکسوپلاسموز، قارچ پوستی یا زخم گربه در شرایط خاص و عمدتاً در صورت تماس مستقیم با ترشحات یا مدفوع آلوده گربه ممکن است انسان را بیمار کند. البته این موارد بیشتر در گربههای خیابانی یا گربههایی که از مراقبتهای دامپزشکی بیبهره هستند دیده میشود.
در صورتی که گربه مراحل واکسیناسیون و انگلزدایی را طی کرده باشد و محیط زندگی آن تمیز باشد، احتمال ابتلا به بیماری تقریباً نزدیک به صفر است. رعایت بهداشت فردی مانند شستن دستها پس از تماس با گربه، تمیز نگه داشتن ظرف غذا و خاک، مراجعه منظم به دامپزشک، نقش مهمی در پیشگیری از بیماری دارد. مخصوصا برای زنان باردار یا افراد با سیستم ایمنی ضعیف، رعایت این نکات توصیه میشود. در نتیجه، نگهداری گربه در خانه در کنار رعایت بهداشت، نه تنها خطرناک نیست بلکه فواید روحی بسیاری دارد.
سخن آخر
در آخر باید بگوییم حکم نگهداری گربه در خانه از نظر اهل سنت و دین اسلام، جایز است. نگهداری و مراقبت و غذا دادن به حیوانات بخصوص گربه از نظر دینی میتواند نشانهای از مهربانی و رعایت حقوق مخلوقات خدا باشد. اسلام همچنین نگهداری گربه را فرصتی برای تقویت اخلاق، آرامش روانی و مسئولیتپذیری میداند.
از نظر پزشکی نیز حضور گربه در خانه باعث کاهش استرس، بهبود خلقوخو و درمان بعضی بیماریهای روحی و روانی میشود. در نظر داشته باشید اگر اصول بهداشتی هنگام نگهداری گربه رعایت نشود، ممکن است برخی بیماریهای واگیردار به انسان منتقل شود. اگر نگهداری گربه با مراقبت صحیح، رفتاری مناسب صورت گیرد به سلامت جسم و روان کمک بسیاری میکند.